Skele i podupirači

Podešavajući podupirači

 

Oblast primene Podupirač je samostalni stub koji može preuzeti samo opterećenje na pritisak. Ima široku primenu u građevinarstvu.

Izrada  Donji deo izrađen je od čelične cevi Ř56 mm na kojoj su zavareni ploča 120 x 120 mm i vijak, koji zajedno  sa navrtkom služi za fino  podešavanje   visine.  Gornji deo je  cev  Ř48 mm   i  na njoj  su izbušene rupe za grubo podešavanje visine i zavarena  ploča 120 x 120 mm za pričvršćivanje za oplatu. Navrtka je od cevi Ř70 mm u kojoj je urezan navoj i zavarene  ručke  za okretanje  matice.

Osnovni  materijal   Osnovni  materijal  za izradu  podupirača  je čelik, kvaliteta prema standardu JUS C.B0.500

Nosivost   Nosivost   podupirača    je   različita   i  zavisi   od visine podupirača. Dozvoljena radna sila (nosivost) data je u tabeli i to pri ste- penu sigurnosti 2,5. Pri upotrebi  podupirača  nije  dozvoljeno  prekoračenje   propisane nosivosti.

Stanje isporuke  Podupirači se isporučuju površinski zaštićeni temeljnom bojom. Pakuju se u palete po 100 komada.

Montaža i demontaža Podupirač se lako montira i demontira.  Sastoji se od gornjeg  i donjeg  dela,  matice,  zaštitne  podloške  i osigurača.   Gornji deo cevi  Ř48 mm  se  uvlači  u donji  deo cevi  Ř56 mm.  Grubo podešavanje visine podupirača omogućeno je pomoću rupa na gornjem delu u razmacima od 100 mm  i osigurača. Fino podešavanje  se izvodi sa maticom. Preko rupa na stopalima podupirači se mogu učvrstiti za podlogu. Na podupirače se može osloniti sekudarna  konstrukcija potreb- na pri izgradnji.

 

RAMOVSKA SKELA

Ovo je  montažna  struktura,  napravljena od  cevi prečnika 48 mm koje odgovaraju evropskim i domaćim propisima. Dizajnirane su tako da bi pružile maksimalnu raznovrsnost i lakoću upotrebe, omogućavajući rad i na unutrašnjim i  na spoljašnim zidnim površinama. Ramovsku skelu su prihvatili mnogi korisnici, ne samo kod nas već i u mnogim zemljama širom sveta.

Kontejner za skelu


 

Mreže za skelu

 

RAM:
Ram je komponenta sistema koja nosi opterećenje. Sastoji se od dve uspravne cevi od dva metra, koje su povezane poprečnom vezom istog prečnika. Globalni sistem ovih skela omogućava njihovu montažu za velike visine.

HORIZONTALNE UNUTRAŠNJE  VEZE:
Povezuju ramove fasadnih strana držeći ih na odgovarajućoj razdaljini  i mestu.

HORIZONTALNE SPOLJAŠNJE  VEZE:
One imaju iste dimenzije kao prethodne,  montirane su da daju krutost ramu. Stavljanjem po dve na radnu platformu dobija se spoljni parapet.

DIJAGONALNE  VEZE:
Vrše  funkciju fiksiranja  konstrukcije  i   predstavljaju uzdužnu  ili   horizontalnu poprečnu vezu rama. Kao rezultat njihove jednostavnosti i relativne lakoće, rad na podizanju i demontiranju vrše brzo i lako čak i nestručni radnici.

 

 

 

 

 

 

Radna površina

Radna površina sa otvorom

Dijagonala i horizontala

Element veze između ramova

 Ram sa ispustom

 

 Ram

 

 Autoprolaz

 Merdevine